Czym więc jest Ghee Butter?

Naturalne, ekologiczne masło zawierające wyłącznie czysty tłuszcz. Zostało pozbawione białek i substancji szkodliwych, uwalnianych w trakcie obróbki żywności w wysokiej temperaturze. GHEE ma pyszny, maślany smak, który nadaje potrawom bogatszy i zarazem przyjemniejszy aromat. Stanowi wysokie źródło składników odżywczych – witamin, antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Stosowania Ghee Butter nie muszą obawiać się osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu – produkt nie wpływa na wzrost jego poziomu. Wręcz przeciwnie, wspiera pracę serca i układu krwionośnego.

Co więcej, nie jełczeje, ma długi termin przydatności do spożycia, jest zdrowe i – co bardzo istotne – można na nim smażyć wszystko, co tylko chcemy. Na zwykłym maśle można zrobić jedynie jajecznicę. Dlaczego? Smaży się ją niezwykle szybko i krótko – a więc kwasy tłuszczowe zawarte w zwykłym maśle nie zdążą się przekształcić w niepożądane, wtórne produkty przemian.

Jakie właściwości zdrowotne ma to cudowne masło, skoro dietetycy (i nie tylko) od dłuższego czasu tak się nim zachwycają?

Zalety stosowania Ghee Butter:

  • nie zawiera laktozy, ponieważ wykonany został z suchej masy mlecznej, po oczyszczeniu pozostałych substancji
  • jest stabilne i nie rozpuszcza się nawet, gdy jest przechowywane poza lodówką
  • zawiera wysoką dawkę witamin A, D, E i K i antyoksydantów, co wpływa na wzmocnienie tkanki kostnej i wsparcie układu odpornościowego
  • wysoka ilość kwasów tłuszczowych wspiera trawienie i korzystnie wpływa na florę jelitową
  • nie podnosi poziomu cholesterolu, a wręcz przeciwnie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL
  • w wysokiej temperaturze nie uwalnia szkodliwych dla zdrowia substancji
  • zawiera sprzężony kwas linolenowy (CLA) wspomagający redukcję wagi
Pochodzenie i powstawanie masła klarowanego

Ghee pochodzi z kuchni Azji Południowej. Jest nie tylko rodzajem klarowanego masła, ale również dodatkiem leków i elementem tradycyjnych rytuałów religijnych. Powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu mlecznego od pozostałych części mleka. Dzieje się to w procesie stopniowego ogrzewania, aż do momentu parowania wody. W wyniku takiego rozwoju pozostają trzy warstwy: białko serwatki, cząsteczki kazeiny i ciekły tłuszcz. Po usunięciu białek serwatkowych odlewa się tłuszcz, który po ostygnięciu tworzy zdrowe, masło klarowane. Gorące, roztopione masło przypomina żółtą ciecz, jednak gdy ostygnie ma piękny, kremowy kolor i pyszny, intensywnie maślany smak.

Możliwość zakupienia produktu na stronie: www.ftcfood.pl

O autorze

Leszek Dyja

Twórca Football Training Center. Ekspert przygotowania motorycznego oraz trener mentalny sportowców. Autor książek Obsesja doskonałości oraz Niemożliwe. Jako trener współpracuje z Olimpijczykami, reprezentantami Polski, zawodnikami Ekstraklasy w piłce nożnej, Plus Ligi w piłce siatkowej, piłce ręcznej, hokeja na lodzie oraz tenisistami klasy światowej biorących udział w turniejach wielkiego szlema jak Roland Garros czy Wimbledon oraz rozgrywkach ATP World Tour. Wychowanek śp. dr. Jerzego Wielkoszyńskiego. Pod okiem Doktora, rozwijał się u boku trenerów kadry narodowej w piłce nożnej oraz wybitnych Polskich piłkarzy jak Andrzej Niedzielan czy Kuba Błaszczykowski.